miercuri, 7 ianuarie 2009

Legi de stanga si taxe de dreapta

Taguri: cumul pensie cu salariu, legea mamelor,

legea mamelor 2009, pensii, salariu minim 2009,

salariu minim pe economie

Guvernul a decis: proaspetele mamici vor primi o indemnizatie lunara intre 800 si 4.000 de lei in primii doi ani de viata ai copilului, pensionarii de la stat nu vor mai putea primi si salariu din bugetul public, majorarea salariilor profesorilor a fost amanata, iar demnitarilor nu li se mai deconteaza taxiurile si biletul de avion la clasa I.

Indemnizatia pentru mame va fi, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, de 85% din veniturile nete realizate in ultimele 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, a decis ieri, in prima sa sedinta, Cabinetul Emil Boc. Asta inseamna ca mamele nu vor putea primi o indemnizatie mai mare de 4.000 de lei. Primul-ministru Emil Boc a tinut sa precizeze ca legea romaneasca, armonizata acum cu cea comunitrara, este una dintre cele mai generoase din Europa. "In alte state, indemnizatia se da pe o perioada de patru, sase sau opt luni, in timp ce in Romania se acorda pentru o perioada de doi ani", a subliniat Boc. In acest moment, in Romania sunt in jur de 180.000 de mame care primesc indemnizatie.


O alta decizie pe care Guvernul a luat-o in ultima sa sedinta din acest an se refera la reducerea salariilor "bugetarilor de lux", care nu vor mai putea depasi 4.800 de lei lunar, dupa cum a anuntat premierul. O precizare pe care Boc a rostit-o apasat este aceea ca a fost interzis cumulul de venituri de la stat: o persoana nu va mai putea primi de la stat si pensia, si un salariu, simultan. In schimb, orice roman va avea in continuare dreptul de a primi pensie de stat si un salariu de la o activitate pe care o desfasoara in mediul privat. In plus, cei care au beneficiat de salarii compensatorii la pensionare si vor sa lucreze in continuare in sistemul public vor fi obligati sa returneze integral sumele, in termen de 30 de zile. Exemplul dat de Boc pentru a ilustra aplicarea acestei noi masuri se refera chiar la noul ministru al Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, care a beneficiat, la pensionare, de plata unor compensatii de "aproape un miliard de lei vechi". Boc spune ca Oprea a anuntat ca se va conforma noii hotarari si, dupa data de 5 ianuarie, va returna integral banii respectivi.


Premierul Emil Boc a mai anuntat aseara ca in sedinta de guvern s-a stabilit si majorarea valorii punctului de pensie, care va ajunge la 45% din salariul mediu brut incepand din 1 ianuarie 2009, iar salariul minim lunar pe economie va urca la 600 lei. Una dintre cele mai asteptate decizii in cursul zilei de ieri, cresterea salariilor cadrelor didactice, a fost amanata si urmeaza a se lua o decizie abia dupa definitivarea bugetului, in jurul datei de 15 ianuarie.


In ceea ce priveste cheltuielile pentru achizitionarea de masini si mobilier pentru personalul din institutiile statului, acestea vor fi reduse, anul viitor, cu 50% fata de 2008, iar numarul total al posturilor de conducere va fi limitat la maximum 12% din numarul total al functiilor publice, a anuntat premierul. Pentru ca toate deciziile de ieri ale Guvernului au fost puse sub semnul "responsabilitatii", cum a tinut sa repete de cateva ori Boc, Executivul a decis ca deplasarile cu avionul in interes de serviciu ale demnitarilor, cu exceptia ministrilor, vor fi permise doar la clasa economic, acestia fiind obligati ca la destinatie sa utilizeze mijloace de transport in comun, si nu taxiul. Premierul a aratat ca aceste reduceri de costuri reprezinta un semn de rationalizare a modului de cheltuire a banului public.

2009 salariul minim pe econmie creste

Se doreşte ca salariul minim să crească annual, astfel încât să ajungă la nivelul de 1.325 RON în anul 2014. Acordul semnat vineri, 25 iulie, prevede o majorare a salariului minim cu 130 de lei în anul 2010, ajungând la 730 lei. De asemenea, urmând acelaşi calendar de majorare, în anul 2011 salariul minim va fi de 860 de lei, în 2012 va fi de 1.030 lei, respectiv de 1.190 lei în anul 2013. Presa centrală precizează că proiectul de acord, propus sindicatelor de către Guvern, prevede ca salariul minim sa fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o creştere ulterioară graduală de 100 de lei pe an. Patru dintre cele cinci confederatii sindicale (Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian) au semnat acordul cu Guvernul, dar au cerut ca în textul documentului să existe precizări referitoare la angajarea părţilor implicate.
Mai ales a patronatelor, căci, după alegerile generale, noul Guvern ar putea să reconsidere poziţia faţă de acordul semnat în iulie 2008. Reamintim că
în urmă cu exact două săptămâni (11 iulie), filialele locale ale BNS, cartel Alfa şi CNSLR Frăţia au pichetat (foto) Prefectura Bihor şi au înmânat prefectului Mircea Ghitea un memoriu privind majorarea salariului minim pe economie la 540 RON. Puteţi citi textul acordului tripartit, semnat vineri, 25 iulie, accesând acest fişier.

Arhiva