Taguri: contabilitate, idei de afaceri, drept, facultate, idei de afaceri, management, marketing, criza economica, criza financiara
De azi incolo imi voi axa toate eforturile scriitoricesti pentru a-ti prezenta, sper eu, zilnic, informatii utile despre idei de afaceri, management, marketing, drept, contabilitate, si nu ma voi rezuma numai la acestea. Incer o noua abordare, una, ce sper sa-mi aduca un nou val de cititori interesati de acest subiect, si nu in ultimul rand, un numar mai mare de vizitatori in cadrul acestui blog, www.7teen8teen.blogspot.com. Desi publicul tinta al acestui blog, s-a rezumat la inceput doar la studenti, azi pot spune ca prin aceasta noua abordare, doresc sa aduc si cititori din cadrul, legislativ-juridic, din lumea business-ului, aici intrad atat cei interesati de management, cat si de marketing.
Pentru cei care, inca, se afla pe bancile facultatii subiectele abordate le vor aduce beneficii atat in facultate, cat si dupa. Perioada ce va urma, nu este tocmai una roz. Cu totii ati auzit de criza financiara, criza economica si criza imobiliara. Aceasta perioada, negra, va imparti intreaga lume, in invingatori si in invinsi. Acum, este perioada in care unii pierd mult si altii castiga enorm.
Tu de ce parte vrei sa fi?
Daca te intrebi care este perioada ideala pentru business, atunci trebuie sa stii ca oficial, pentru omul obisnuit, perioada crizei este un dezastru, insa neoficial, pentru cei ce au al 6-lea simt (instinct de afacerist) aceasta criza nici ca putea sa fie mai bine venita. Oamenii de-a lungul timpului au profitat de razboaie, dezastre si crize economice, pentru a-si mari investitiile sau pentru a da nastere unor noi afaceri, de cele mai multe ori, revolutionare. Nu ne afla in perioada razboaielor, nici in cea a dezastrelor naturale, ci ne afla in mijloc schimbarii polului de putere, financiar si militar, cunoscut si sub denumirea de criza financiara, criza imobiliara si criza economica.
Spun ca nu e cazul sa-ti pui mana in cap si sa disperi pentru ca nu este cazul, daca ai ochi si urechi, atunci fa bine si vezi ce altii nu pot sa vada, si asculta, ce altii nu sunt in stare sa auda.
Aici, este o problema si de vointa.
Pentru ca la urma urmii nu pot sa-ti ofer pe tava, gata facuta, o afacere, in schimb pot sa te invat cum sa o faci, la ce sa fi atent.
Nu pot sa te atentionez asupra investitiilor in care merita investit timp si bani, in schimb pot sa-ti arat calea, pot sa-ti arat repere.
Nu pot sa te invat dansul financiar, dar pot sa-ti arat pasii.
Daca ai inteles pana acum, atunci nu vad vreo problema mai departe, cand vom trece la fapte.
La fel cum in faculatate am invatat ca este necesar pentru succesul tau profesional, cat si financiar, sa te specializezi pe un anumit domeniu, in viata reala am aceasi mentalitate.
Daca iti doresti sa ai success, spre exemplu in imobiliare atunci pleaca urechea la tot ceea ce este legat de acest domeniu. Nu te apuca sa inveti cum merge bursa, in timp ce tranzactionezi apartamente, pentru ca este enorm de mult de inteles, exersat si aplicat in fiecare domeniu, fie el, imobiliar, managerial, fiscal, juridic, etc. Avand in vedere ca pornesti de la zero, ai marele avantaj ca poti sa-ti alegi calea cea mai potrivita pentru tine.
Nu exista idei de afaceri perfecte, ci oameni care aspira in domeniul acesta la perfectiune.
Nu exista sisteme care sa functioneze mereu, sisteme ce dau randament pentru o anumita perioada de timp.
Nu exista legi perfecte, pentru ca atat timpul, cat si oamenii se schimba.
Nu exista metode si strategii de marketing batute in cuie, ci timpul, locul si publicul potrivit.
Nu exista oameni predestinati sa fie bogati, ci oameni care-si doresc sa-si depaseasca starea de mediocritate.
Cu cat iti dai seama mai repede de aceste adevararuri cu atat mai bine vei progresa. Vinovati de starea noastra financiara precara suntem noi. Soarta noastra nu se afla in mainile lui Dumnezeu cum multi tind sa imbratiseze aceasta idee preconceputa. Noi suntem proprii nostri stapanii ai mintii, corpului si sufletului nostru. Noi suntem vinovati de piedicile pe care ni se invesc in cale, si tot noi suntem vinovati pentru ca nu vrem sa trecem peste ele. Nu exista ziduri, ci o minte care le creeaza. Creativitatea si inteligenta umana nu au graniti. Per total, nimic nu e imposibil.
Ca un exercitiu pe care ti-l propun pana la urmatoarea mea postare: Daca iti doresti sa fi bogat, iti sugerez sa te simti deja bogat. Stiu ca suna ciudat! Si parca deja te vad ca dai ochii peste cap si zici: Uite si la asta ce prostii debiteaza! Nu ma intelege gresit, a te simti bogat nu inseamna sa te duci la casino si sa-ti consumi toti banii la ruleta, sau sa te duci la banca si sa-ti faci un credit. Totul porneste de la felul cum gandim si percem lucrurile in jurul nostru. Adica? ma intrebi insistent. Adica, inceteaza sa mai ai griji. Gandeste-te ca e doar o problema de timp pana cand se va materializa bogatia ta. Nu am crezut, o buna perioada de timp, aceasta tehnica de gandire. Desi initiatorul acestei idei, a fost chiar tatal meu, si nu un bogatasi care s-a apucat de scris carti despre Cum a castigat primul sau milion de dolari si alte baliverne de genul aceasta. Avand in vedere ca tatal meu a fost mereu o persoana echilibrata si cu o gandire pozitiva, mi-a injectat mereu in minte aceste idei pe care el deja le experimentase de-a lungul vietii sale. Norocul pe care il am din punctul asta de vedere este ca nu trebuie sa mai pierd timpul pe care el l-a pierdut pentru a elabora ''teorema gandirii pozitive". Desigur nu el a fost creatorul ideii, insa el mi-a fost mentor si mi-a impartasit aceasta idee.
Eu am incercat aceasta abordare pozitiva a mentalului in cafenea. Da, ai citit bine! In cafenea. Daca esti student, atunci stii cum sta treaba, cu timpul petrecut intr-o cafenea. Hai sa fim seriosi, sunt sigur ca petreci 1/4 din timpul saptamanii intr-o cafenea/ceainarie, cu prietenii, cu iubita si chiar singur in timpul unei "ferestre". Si avand in vedere ca iti si imi petrec atata timp in cafea iti propun sa experimentezi cu o cafea, aceasta gandire pozitiva. Daca nu bei cafea poti sa incerci cu ceai sau cu ce vrei tu, nu conteaza ceea va curge pe gat. Gandeste-te la ceva trist, ceva ce candava te-a suparat rau de tot in trecut. In timpul asta bea cafeaua, ceaiul sau ce consumi si incearca sa memorezi gustul. Daca nu ma insel, nu iti va placea. Acum, a doua zi du-te la aceasi cafenea si comanda acelasi lucru ca si ziua precedenta si de data asta gandeste-te la lucruri care te fac sa te simti bine, care iti bucura sufletul, amitiri placute, dorinte sau vise, ceva ce sa-ti creeze o stare per total placuta. Si iti vei da seama ca insasi cafeaua sau ceaiul au un gust diferit, in sensul ca ceea ce ai consumat atunci cand ai gandit pozitiv a avut un gust mult mai bun decat ceea ce ai baut atunci cand ai fost pesimist. Nu exista sa nu mearga acest test. Am incercat-o de atatea ori si indiferent de cat zahar sau lapte puneam in cafea nu ii schimba gustul aparent deplorabil atunci cand exersam mentalitatea negativista.
O gandire pozitiva iti aduce, net mai multe avantaje decat una negativista. Insa nu tinde sa exagerezi cu o gandire pozitiva de genul ca vei da peste o valiza plina cu bani, pentru ca probabil nu ti se va materializa, in schimb vei avea parte de alte bucurii financiare pe care in mod sigur nu le vei observa pentru ca atentia ta este axata pe valiza cu bani inexistenta.
Va rog, care vreti si aveti timp, postati un comentariu in care sa-mi spuneti daca am sau nu dreptate la capitolul gandire pozitiva/ optimism.
Si pentru cei care au trecut deja peste aceasta faza si stiu despre ce e vorba va recomand cativa autori de carti care sper eu va vor schimba modul de gandire, bineinteles autori de carti despre afaceri.
Tata bogat, tata sarac, de Robert T. Kiosaky a fost prima mea carte de afaceri citita. Mi-a schimbat cu totul felul de gandire. O gasiti, cred, la editura Curtea Veche, dar puteti sa faceti un efor si sa o cautati si la alte edituri daca pretul nu va place.
Milionar la minut, de Mark Victor Hansen, Robert G.Allen, mi-a placut foarte mult, o gasiti la editura Amaltea. Si tot la aceasi editura o carte interesanta, dar nu pot spune ca m-a dat pe spate este cea scrisa de Bill Gates, numita Afaceri cu viteza gandului. (eu o consider mediocra).
Iar una din cele mai bizare titluri pe care le-am vazut, infatisand adevaratul sens al puterii corporatiilor este Evanghelia dup McDonald’s de Derek Tidball de la Aquaforte.
De asemnea, va sugerez sa vedeti si alte carti de afaceri, dar nu de specialitate, pentru ca inca nu este cazul, pe urmatoarele web-site-uri:
www.rs.ro; www.onlinelibrarie.ro; www.cartideafaceri.ro; sunt site-uri la care am lucrat din punct de vedere al marketing-ului si daca pot sa ma laud, sunt multumit de munca mea :)) si pe langa asta cartile care sunt prezentate pe site sunt sadisfacatoare spre foarte bune, pentru nivelul tau actual. Fereste-te daca esti novice de cartile de specialitate, gen cele de tip Consilier, care au si pretul pe masura. Consider ca nu este cazul sa te bag in chestii complicate din moment ce nu esti inca pregatit din punct de vedere "spiritual", si mentalitatea ta nu este inca formata.
Ahh da! Nici ca sa faci bani nu scapi de citit, asa ca pune mana si citeste! :))
Daca esti student vei observa ca aproape nu exista nicio legatura intre ceea ce vei citi si ceea ce vei invata la facultate. Am ajuns la concluzia ca sistemul de invatamant de tip facultativ de multe ori o "ia pe aratura cu materia" si creeaza o varza totala in capul studentului. Abia astept cursurile si seminariile de marketing pe care le voi avea semestrul viitor, pentru ca acest subiect il stapanesc bine de tot in "viata reala" si vreau sa vad daca corespunde si cu ce voi urma sa invat la aceasta materie.
1 comentarii:
Eu cred ca raspunsul nu este in management ci in Leadership. Aceste doua notiuni sunt diferite si complementare in acelasi timp. Eu am participat odata la un un curs organizat de Extreme Training si am inteles cum stau lucrurile. De fapt mai degraba am simtit. Am vazut ca Extreme training reia programul si sunt oarecum suparat...pentru ca sunt niste discounturi de-ti sta mintea-n loc, eu platind aproape dublu in urma cu un an. dar a meritat :) Gasiti detalii pe http://www.traininguri.ro .
Mie personal mi-a placut mult legatura care s-a facut intre leadership si inteligenta emotionala si pana la urma intradevar asa este, un leader bun lucreaza la partea emotionala a lui si a oamenilor din echipa!Pana la urma cred ca numai companiile care vor avea lederi autentici vor castiga batalia cu aceasta criza.
stefan
Trimiteți un comentariu